MJØD

 

Til 10 liter mjød anvendes:

4        kg honning (mørk lynghonning er bedst), gerne udenlandsk

8 liter vand

150 g humle

De 2 kg honning varmes langsomt op i 2 liter vand til kogepunktet og tilsættes 1 tsk. renset kridt. Eventuelt skummes overfladen for voksrester.

150 g humle koges i 5 liter vand og afsies for humlen.

Honning og humleafkog hældes efter afkøling på en ballon.

Når temperaturen er ca. 25 °, tilsættes en forkultiveret  portvinsgær, 5 g gæringssalt og 50 g citronsyre.

3-4 dage senere tilsættes 1 kg honning kogt i l liter vand, afkølet til 25°.Ryst ballonen godt efter tilsætningen. Når gæringen er afsluttet tilsmages med krydderiudtræk som ved vermouth.

 

Krydderiudtræk  kan gøres i 1 liter mjød eller i 1 liter 25% alkohol med følgende krydderier:

30 g hel ingefær

1 muskatnød

5 g hel kardemomme

15 g hel kassiakanel

5 g anisfrø

15 g koriander

2 g hele nelliker

2 g hel allehånde.

Krydderierne stødes groft.

Krydderurter, der kan anvendes til mjød er f.eks. rosmarin, porse, salvie, malurt go ensianrod.

 

 

Anbefalet af Hjørring amts biavlerforening: