Andesteg med portvinssauce, brunede kastanjer og forårsløg

1 And ca. 3300 gr.

Salt, peber

½ liter hønsebouillon

1½ dl portvin

2 dl piskefløde

2 spsk. honning

2 spsk citronsaft

3/4 dl sukker

75 gr. smør

1 kg friske kastanjer

1 bdt. forårsløg

Den rensede and ses efter for indmadrester og fjerstumper. Aftørres og drysses indvendigt og udvendigt med salt og lægges på risten i bradepanden med ryggen opad. Sæt panden i ovnen ved 225 grader i ca. 30 min. Vend anden og hæld 1/4 liter bouillon i bradepanden og dæmp varmen til 160 grader. Fortsæt stegningen i ca. 2½ time. Kom mere bouillon eller kogende vand ved så anden ikke steger tør. Ca. 1 time før anden er færdig, skal kastanjerne have et krydssnit i den spidse ende og koges i vand i ca. 45 min. Hæld vandet fra og hæld koldt vand på. Det er en lille chok behandling, som gør kastanjerne lettere at pille. Pil kastanjerne. Når anden er stegt, tages den ud og skyen hældes i en lille gryde. Skum skyen fri for fedt og tilsæt honning, citronsaft, fløde og portvin. Bring det i kog, tilsæt jævning under om røring. Lad sovsen koge til passende konsistens og smag til. Smelt sukkeret på panden til nøddebrunt, kom smørret på, rør om og hæld kastanjerne i. Lad dem brune under omrøring som brunede kartofler.

  1. Bland de snittede for-årsløg i, drys med et nip salt og servér kastanjerne til den par-terede and, sammen med en råkostsalat.

 

NB: Kastanjerne kan koges og pilles i forvejen.

 

Et tips: Er der ikke portvin i huset, kan den erstattes med ikke for tør sherry. Saucen bliver ikke så kraftig, men absolut lige så lækker.

 

Anbefalet af Hjørring amts biavlerforening: