Lammeragout med tomater og mandler

1 kg udskåret lammekød

1 kg modne, røde tomater

2 store løg

2 fed hvidløg

et stykke frisk ingefærrod (ca. 25 g)

1 brev stødt safran eller 1 nip hel safran

1 stang kanel (ca. 5 cm)

50 g smør/olivenolie

2 spsk honning

salt og friskkværnet peber

100 g mandler

Hæld kogende vand på tomaterne, til de slipper skindet. Skær tomaterne på tværs og klem kernerne ud i en si over en skål. Hak tomatkødet groft. Pil og hak løgene. Pil og hak hvidløgsfeddene,fint. Skræl ingefærroden, skær den i lodrette skiver, strimler og tern. Kom lammekød, løg, hvidløg og ingefær i en tykbundet gryde. Klem al saften fra kernerne gennem sigten. Hæld tomatvæden over kødet og tilsæt safran og kanelstang. Tilsæt olie og smør krydr med salt og peber efter smag. Tilsæt vand, så det knap dækker og bring gryden i kog. Skru ned på mindste blus og læg låg på. Kog kødet i godt en til to timer, eller til det er meget mørt. Tilsæt vand undervejs, hvis der fordamper for meget. Tag kødet op. Fjern kanelstangen og tilsæt de hakkede tomater. Kog saucen ned til passende tyk konsistens og rør ofte i gryden. Tilsæt honning til sidst og vend kødet i saucen. Smag til med ekstra salt og peber, hvis det behøves. Smut mandlerne undervejs og steg dem lysebrune i lidt smør på en pande. Drys mandlerne over den færdige ret.

 

Anbefalet af Hjørring amts biavlerforening: